Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De consument en de val van de Muur. Wat als die er vandaag nog stond?

vr 8 nov. - 7:32

Op 9 november 1989 is het exact 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Het was hét symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. De val van de Muur was de droom van verandering, ook voor de consument. Stel dat de Muur er vandaag nog stond. Wat was er dan anders geweest voor consumenten in het Westen en het Oosten? VRT journalist Stefan Blommaert vertelt het aan De Inspecteur.

Meer toerisme

Mocht de Muur er vandaag nog staan, dan zou er niet veel veranderd zijn voor ons in het Westen. Er kwam weinig uit Oost-Europa naar ons aangezien zij nauwelijks iets produceerden wat voor ons interessant was. Producten die wel tot bij ons kwamen, waren wodka of een auto van het merk Lada.

Wat reizen betreft, is er wel veel veranderd voor de Westerse consument. Voor de val van de Muur was het niet onmogelijk om op vakantie te gaan in Oost-Europa, maar het was allesbehalve makkelijk. Een visum aanvragen was lastig en er waren langdurige en onaangename grenscontroles.

Sinds de val is de consument uit het Westen volop beginnen reizen naar Oost-Europa. Berlijn, Praag, Warschau en vele andere zijn vandaag populaire reisbestemmingen.

Wat ook opvalt: het is daar nog steeds goedkoop om te eten, te drinken of producten in de supermarkt te kopen. Voor 1989 waren die prijzen zelfs extreem laag. 

Vrienden uit de voormalige Sovjet-Unie vielen omver van ons aanbod in de supermarkt

— Stefan Blommaert, VRT journalist

10 bananen per dag

In het Oosten is er wel heel wat veranderd als het op consumentenzaken aankomt. Met de val van de Muur zijn er letterlijk deuren opengegaan. Er werd kennisgemaakt met onze gewoonten en producten. De supermarkt was als het ware een museum voor mensen uit de voormalige Sovjet-Unie. In veel Oost-Europese supermarkten was er constant schaarste. 

"Na de val van de Muur kreeg ik bezoek van vrienden uit het toenmalige Tsjecho-Slowakije", vertelt Stefan Blommaert. "Zij geloofden hun ogen niet over het keuzeaanbod in onze supermarkten. Een andere vriend uit Praag verbleef een paar weken bij mij. Hij at elke dag minstens 10 bananen, want dat was een enorm schaars goed. Heel verwonderlijk voor zowel ons als hen."

Muziek smokkelen

Voor 9 november 1989 werden er uiteraard veel producten gesmokkeld van het Westen naar het Oosten. Een populair smokkelgoed waren elpees. Heel veel van onze muziek werd verboden omdat die volgens Communistische autoriteiten bestempeld werd als rebellerend en pornografisch.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet