Hoe verkoop je je woning voor de beste prijs?

donderdag 21 januari 2021 - 14:13
Wie zijn huis of appartement verkoopt, wil daar uiteraard de beste prijs voor krijgen. Maar waar moet je rekening mee houden om de verkoop zo vlot en voordelig mogelijk te laten verlopen?

Wat kies je als vraagprijs voor je huis? Probeer je alles zelf te regelen of schakel je een makelaar in? Laat je veel potentiële kopers de woning bezoeken of kies je voor één kijkdag. Het zijn allemaal vragen die je als eigenaar moet beantwoorden wanneer je je woning wil verkopen.

Hoe bepaal je de juiste prijs?

Als eigenaar wil je natuurlijk zo veel mogelijk geld krijgen voor je woning. Maar uiteraard is het ook belangrijk om een aantrekkelijke prijs te kiezen waardoor potentiële kijkers hun interesse wordt gewekt. Volgens Stefaan Leliaert van het BIV (het beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars) is die prijs inschatten niet zo simpel. "Eigenaars schatten de waarde van hun huis vaak te hoog in. Nochtans is correct inschatten van de prijs de beste weg naar een vlotte verkoop." Als eigenaar heb je vaak persoonlijke gevoelens die meespelen wanneer je de prijs gaat bepalen." De immomakelaar heeft er vaak een beter zicht op wat je woning echt waard is omdat hij kan vergelijken met andere woningen die in de buurt verkocht zijn.  

Eigenaars schatten de waarde van hun huis vaak te hoog in.

Stefaan Leliaert

Tegenwoordig kiezen verkopers ook om te werken met een instelprijs. "Daarmee geef je als verkoper aan: vanaf deze prijs mogen kopers een bod doen. Maar je gaat er als verkoper van uit dat de biedingen die je ontvangt hoger zullen zijn," legt notaris Bart Van Opstal uit. Belangrijk detail: je mag die verschillende biedingen niet tegen elkaar uitspelen. "Dan ben je een openbare verkoop aan het organiseren en dat mag alleen een notaris."

Notarissen organiseren via het online platform Biddit openbare verkopen waar ook wordt gewerkt met een instelprijs. Daar gaan kopers online opbieden. Bart Van Opstal: "Hier moet je dus lager beginnen om dan hoog te eindigen. Je instelprijs moet nog wel aantrekkelijk blijven om zo veel mogelijk kandidaat kopers te verzamelen, dus zet je instelprijs niet te hoog."     

Je kan de woning ook laten schatten door een onafhankelijk schatter. Immomakelaar Stefaan Leliaert : "Een schatter kijkt vooral naar de technische aspecten van een woning. Hoeveel vierkante meters zijn er, welke bouwmaterialen werden er gebruikt, wat is de staat van de woning? " 

Regel je alles zelf of kies je voor een makelaar of notaris?

Je kan ervoor kiezen om je woning zelf te verkopen. Dan moet je geen commissie of ereloon betalen aan een makelaar of notaris. "Maar je bent wel verantwoordelijk om alle documenten die nodig zijn voor de verkoop zelf te verzamelen," waarschuwt immomakelaar Stefaan Leliaert.

Je kan uiteraard ook kiezen voor een makelaar of notaris. "Het is belangrijk om iemand te zoeken waar je je goed bij voelt," adviseert Leliaert.

Meer info over je opties om je huis te verkopen vind je hier.

Kies je voor een makelaar of notaris, zorg dan dat je je goed voelt bij die persoon.

Stefaan Leliaert

Hoe organiseer je de bezoeken?

Je kan als verkoper kiezen om verschillende bezoekdagen te organiseren. Of je kan kiezen voor één kijkdag. "Die keuze is vrij. Maar als makelaar probeer ik op voorhand wel al een beetje te screenen of kopers passen bij de woning. Ik probeer na te gaan of mensen de woning kunnen betalen."

Daarnaast is het belangrijk om op de dag van de bezoeken alle info beschikbaar te hebben. "Zorg ervoor dat je het keuringsverslag van de elektriciteit en het EPC kan voorleggen aan potentiële kopers." 

Zorg dat je woning er aantrekkelijk uitziet

  • Eenvoudige dingen als plantjes zetten, eens goed poetsen of de muur schilderen, kunnen een groot verschil maken in de prijs van de woning.
  • Je woning oogt minder goed als er oude meubelen instaan.  
  • Zorg voor voldoende goede en aantrekkelijke foto’s op Immoweb of andere immosites. Het is ook belangrijk dat er voldoende belichting is, het kan helpen om bijvoorbeeld de foto’s te maken op een zonnige dag

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!