Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Met deze 5 tips ben je gewapend tegen phishing

do 28 jan. - 7:00

In 2019 werden 27,5% meer gevallen van bankphishing gerapporteerd dan in 2018. Phishing blijft dan ook een groot cyberveiligheidsprobleem in België. Het meldpunt verdacht@safeonweb.be kreeg in 2019 ook meer dan 1 miljoen phishingmails doorgestuurd van alerte computergebruikers. Een hallucinant cijfer. Op sommige momenten loopt het aantal meldingen zelfs op tot 12.000 per dag. Waakzaam blijven is dus de boodschap!

Febelfin heeft de phishing cijfers van 2019 bekend gemaakt. In 2019 werden 27,5% meer gevallen van bankphishing gerapporteerd dan in 2018. Dat is een forse stijging. Tegelijk, en dat is toch opvallend, daalde het totale bedrag dat de internetcriminelen konden buitmaken.  

De Inspecteur blijft hameren op het gevaar van phishing. Elke consument moet alert zijn. Als er een verdachte bericht in je inbox zit, is er één gouden raad: nergens op klikken. 

1. Onbekende afzender 

Als je de afzender niet kent, moet je altijd alert zijn. Controleer daarom altijd goed wie de mail verstuurd heeft. Ook hier gebruiken oplichters soms namen die erg lijken op bestaande bedrijven. Check dus ook zeker of er een schrijffout staat in de naam van de afzender. 

2. Klik niet zomaar op een link 

Als je deze boodschap ziet staan in een mail, dan moet er altijd een alarmbel afgaan. In een phishingmail staat er namelijk altijd een link waar je op kan klikken. Natuurlijk is niet elke e-mail waar een link in staat verdacht maar je doet er wel goed aan om te controleren van wie de mail exact komt vooraleer je op de link klikt

3. Controleer de link 

Als je ziet dat er een link in je mail staat, kan je zelf controleren of die verdacht is of niet. 

Check naar welke url (het unieke adres waarmee de locatie van een website op internet wordt aangegeven) de link verwijst. Dat kan je doen door met je muis even te zweven op die link (niet te klikken!). Links onderaan in je scherm zal je dan de domeinnaam zien. Als die bizar is, mag je er niet op klikken. Maar ook als er een schrijffout in staat, mag je niet klikken.

Oplichters maken soms url linken die heel erg lijken op bestaande websites. 

4. Geen persoonlijke aanspreking en opdringerig taalgebruik

Phishingmails worden naar duizenden mensen gelijk gestuurd. De aanspreking is zelden persoonlijk. De meeste e-mails bevatten aansprekingen zoals "Bete meneer", of "geachte". Dat is een eerste teken dat er iets niet klopt. 

Het taalgebruik in phishing mails is vaak ook heel opdringerig. De oplichters hangen een verhaal op over geld dat je nog moet overschrijven of een account die je dringend moet verifiëren. Doe je dat niet, dan dreigen ze ermee om bijvoorbeeld je bankrekening te blokkeren.

Voor alle duidelijkheid: banken en andere instanties communiceren nooit op zo'n onbeleefde en opdringerige manier. 

5. Banken en koerierbedrijven vragen geen gegevens per mail

Een bank stuurt NOOIT een mail met een link waarin gevraagd wordt naar bankgegevens. Als je per mail gevraagd wordt om door te klikken naar de website van de bank of om in te loggen met je bankpas, heb je te maken met een valse e-mail. Klik niet door en verwijder de mail. 

Voer alleen overschrijvingen uit in de vertrouwde app van de bank op je smartphone of via de beveiligde website van je bank.

Cybercriminelen zijn inventief. Ze sturen mails, sms’sen, WhatsAppberichten. Vaakuit naam van banken. Maar ze geven zich ook uit voor andere bedrijven zoals telecom- of energieleveranciers of als koper op tweedehandswebsites.

— Isabelle Marchand, Febelfin

Ook fraude via WhatsApp en Messenger

Bankenfederatie Febelfin waarschuwt voor het verhoogde aantal kanalen dat criminelen aanboren om mensen lastig te vallen. "Cybercriminelen zijn inventief. Ze sturen mails, sms’sen, WhatsAppberichten... uit naam van banken, maar ze geven zich ook uit voor andere bedrijven zoals bijvoorbeeld telecom- of energieleveranciers. Ze benaderen consumenten ook via sociale media en tweedehandswebsites. Al deze pogingen om consumenten geheime gegevens over internetbankieren te ontlokken vallen onder de noemer phishing." 

Stuur verdachte mails meteen door!

Hoe sneller het centrum voor cybersecurity op de hoogte is van phishingmails die de ronde doen, hoe sneller ze kunnen handelen en valse url's kunnen laten blokkeren. Merk je dus een valse mail op stuur je hem best meteen naar verdacht@safeonweb.be

Deze maand is het maand van de cyberveiligheid en is er dus extra aandacht voor phishing. Door die extra aandacht is het aantal meldingen op verdacht@safeonweb.be dan ook flink toegenomen. Zo kwamen er de laatste dagen per dag zo'n 10 à 12.000 mails binnen, voordien waren er dat zo'n 5.000 per dag. Door die talrijke meldingen kunnen er per dag zo'n 140 valse websites geblokkeerd worden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet