Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Acht verschillende pesticiden gevonden in meesjes in Nevelse tuin

do 12 sep. - 10:33

Na een oproep van Vogelbescherming Vlaanderen om dode mezenjongen te melden en te bewaren, zijn 95 meesjes onderzocht. In 91 van de 95 vogeltjes zijn pesticiden gevonden. Bij meesjes uit de tuin van Patricia in Nevele zijn maar liefst acht verschillende pesticiden gevonden, het hoogste aantal in heel Vlaanderen.
Patricia uit Nevele bij het nestkastje waar jonge meesjes stierven
© Foto: Radio2

Een tijd geleden lanceerden Vogelbescherming Vlaanderen en Velt (Vereniging voor Ecologisch leven en Tuinieren) de oproep om het te melden als jonge meesjes dood in het nest blijven. Er waren 360 meldingen uit Oost-Vlaanderen, over bijna 1.400 dode meesjes. In heel Vlaanderen ging het om 1.100 meldingen over ruim 4.500 gestorven mezenkuikentjes. Een paar maanden geleden werd een deel van de dode meesjes naar het laboratorium Primoris in Zwijnaarde gebracht voor onderzoek op aanwezigheid van ruim 500 verschillende pesticiden. Van de 95 onderzochte meesjes, hadden er 91 pesticiden in hun lijf.

"Geschrokken van het resultaat"

Patricia Rotsaert heeft twee nestkastjes in haar tuin in Nevele, bij Deinze. Elk jaar houdt ze die nauwlettend in het oog, en luistert ze naar de mezenkuikentjes. "We luisteren goed naar hun geroep om eten. Als ze bijna groot genoeg zijn om uit te vliegen, houden we onze katten binnen, zodat ze de jonge vogels geen prooi worden. Maar op een bepaald moment stopte het geluid van de mezenkuikens. Ik ging kijken, en zal alle jongen dood in het nest liggen. Ik heb dat gemeld op de website sosmezen.be. In één van die jongen zijn maar liefst acht verschillende soorten pesticiden gevonden. Ik was écht geschrokken van het resultaat. We vragen ons af hoe dat komt."

Lees verder onder de foto

nest met dode meesjes

nest met dode meesjes

Pesticiden niet noodzakelijk doodsoorzaak

"Ook al zijn er veel pesticiden gevonden in het lichaam van de meeste dode meesjes, we kunnen niet bewijzen dat die de doodsoorzaak zijn." Dat zegt Geert Gommers van Velt. "We weten wél zeker dat ze ongezond zijn, niet alleen voor de dieren, maar ook voor ons. Iedereen zou moeten beseffen dat er pesticiden in onze bodem zitten en zo ook in onze insecten. Dat is het voedsel voor de meesjes. Er is ook DDT gevonden in een aantal meesjes, en dat is een product dat al in 1974 verboden werd. In een omschrijving van de ingrediënten bij de Europese Unie lezen we dat er stoffen in zitten die kankerverwekkend en hormoonverstorend zijn. Het gebruik van pesticiden zou moeten verboden worden. Het zal dan nog enkele decennia duren vóór ze overal weg zijn. We willen met deze resultaten alle verantwoordelijke instanties op alle niveaus meetrekken in het verhaal. Biologische en ecologische land- en tuinbouw zijn perfect mogelijk, ook op grotere schaal. Het is wellicht geen toeval dat Patricia's tuin naast een perenkwekerij ligt. Maar we willen geen enkele sector viseren, want pesticiden zijn overal te vinden".

Zowel op platteland als in stad

De meesjes met pesticiden in het lijf werden overal gevonden, zowel in steden als op het platteland. "Inwoners met een tuin, willen ook liever geen ongedierte en gebruiken bepaalde producten. Velen laten ook een tuinaannemer hun tuin onderhouden, en die kunnen makkelijker aan producten geraken dan particulieren", zegt Geert Gommers van Velt nog. 

Maar het gaat over méér dan ongezonde stoffen in de dode meesjes", zegt Inge Buntinx van Vogelbescherming Vlaanderen. "Het gaat om de hele voedingscyclus van de dieren. Als mensen geen bladluizen willen op hun rozen, en ze bestrijden die met een product, dan zijn de bladluizen weg. Mussen eten bladluizen, en ook de jonge musjes in het nest hebben die nodig. Als er geen bladluizen of andere insecten genoeg zijn, dan kunnen jonge vogels in het nest verhongeren. Het gaat dus om de hele cirkel van voeding in de natuur."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet