Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Bezorgdheid over komst asielcentrum in Dormaal

wo 28 aug. - 5:00

Er komt een opvangcentrum voor asielzoekers in Dormaal bij Zoutleeuw. De asielzoekers zullen worden opgevangen in het woonzorgcentrum Philemon en Baucis. Het opvangcentrum zal een maximale capaciteit hebben van 130 asielzoekers. Burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) vindt dat te veel. De buurtbewoners zijn bezorgd en organiseren vanavond een bewonersvergadering.
Philemon en Baucis
© Foto Radio 2

Burgemeester Boudewijn Herbots van Zoutleeuw kreeg begin deze week een telefoontje van Maggie De Block, de minister van Asiel en Migratie. "Het nieuws", zegt Herbots, "kwam voor mij en voor de buurtbewoners als een donderslag bij heldere hemel." De asielzoekers zullen opgevangen worden in het woonzorgcentrum Philemon en Baucis in Dormaal. Momenteel verblijven zo'n 50 bejaarden in het privéwoonzorgcentrum. Zij verhuizen volgende maand naar een nieuw woonzorgcentrum in het centrum van Zoutleeuw.

130 asielzoekers

Fedasil huurt het woonzorgcentrum van Dormaal voor 18 maanden. Het zal een capaciteit hebben van maximaal 130 asielzoekers. Dat vindt burgemeester Herbots te veel. "Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar 130 lijkt ons voor zo'n kleine ruimte veel te veel. We hebben dan ook al bezwaar aangetekend." Na het vertrek van de bejaarden zullen in het woonzorgcentrum aanpassingswerken gebeuren. Eind oktober, begin november zouden de eerste asielzoekers aankomen. 

Bezorgdheid

De komst van het asielcentrum kwam als een verrassing voor de buurtbewoners. Ze zijn bezorgd en zitten met een pak vragen. Vanavond hebben ze een bewonersbijeenkomst georganiseerd. Burgemeester Boudewijn Herbots begrijpt de bezorgdheid van de buurtbewoners. Hij zal bij Fedasil aandringen om nog een infovergadering voor de buurt te organiseren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet