Plage Préférée
Recept: brandade van makreel met kwartelei, ui en gebrande boter
vr 12 jul. - 8:21

Ingrediënten (4 personen)
Brandade
- 2 makrelen
- 1 ui
- 1/4 knolselderie
- 4 aardappelen
- 500 g kippenfond
Gebrande boter
- 200 g boerenboter
Uien
- 8 zilveruitjes
- wittewijnazijn
- olijfolie
- 1 rode ui
- rodewijnazijn
Afwerking
- 12 kwarteleitjes
- 2 witte champignons de Paris
- rode melde
Bereiding
Brandade
Fileer de makreel, verwijder het vel en de zijden tussengraatjes, snij in kleine stukjes. Stoof de gesneden ui, knolselder en aardappelen aan, voeg de makreel toe, bevochtig met kippenfond, laat 20 minuten inkoken. Plet tot een smeuïge brandade, kruid met peper en zout.
Gebrande boter
Smelt de boter op middelhoog vuur, laat doorkoken tot ze mooi bruin bruist en ruikt naar hazelnoot, zeef.
Uitjes
Pel de zilveruitjes, snij in tweeën, haal de buitenste deeltjes los van elkaar. Kook 1 minuut in gezouten water, marineer met wittewijnazijn en olijfolie. Brand lichtjes met een koksbrander.
Rode ui
Pel de rode ui, snij in stukjes, kook 1 minuut in gezouten water, marineer in rodewijnazijn en olijfolie.
Kwarteleitjes
Kook de kwarteleitjes 2 minuten in koken water, laat schrikken in ijswater, pel. Warm lichtjes op in gezouten water voor het serveren.
Presentatie
Leg de brandade onderaan in het midden van het bord, leg er de gekookte kwarteleitjes, rode ui en zilverui op. Werk af met schijfjes witte Parijse champignons, rode melde en gebrande boter.
RECEPT: Filip Claeys