VZW Orbit vraagt alternatieve straf voor brandstichter(s) asielcentrum Bilzen

woensdag 13 november 2019 - 07:04
Janna De Clerck
foto: vrt.nws
De persoon of personen die brand hebben gesticht in het toekomstig asielcentrum van Grote Spouwen zijn nog niet gevat. Maar de VZW Orbit die zich inzet voor diversiteit en migratie, pleit voor een alternatieve straf.

Als er racisme en haatgevoelens in het spel zijn, heeft een alternatieve straf meer effect dan een gevangenisstraf of een boete, zegt Didier Vanderslycke van de VZW Orbit: "Het is voor de dader dan beter om te leren omgaan met eigen gevoelens van agressie tegen mensen met een andere huidskleur of culturele achtergrond, vinden we. En een rechter kan zo'n alternatieve straf opleggen."

Wennen

Dat inwoners ongerust zijn over de komst van een asielcentrum is volgens Fedasil, de dienst die de opvang van asielzoekers in ons land organiseert, normaal. Maar de angst ebt snel weg zodra de asielzoekers er zijn, zegt Michael Kegels: "Het is vooral het straatbeeld dat wijzigt. Mensen zien het aan de bushalte en in de scholen en sportverenigingen waar meer kinderen met een migratieachtergrond komen. Maar de angsten die mensen op voorhand hebben, worden geen realiteit."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!