Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Ouderenpsycholoog Luc Van de Ven over de gevaren van het pensioen: “Veel mensen scheiden nu na hun pensioen”

vr 27 nov. - 2:29

Hoe kan je je voorbereiden op je pensioen? Want stoppen met werken is niet te onderschatten. Voor de ene verloopt het vlot, maar voor de andere verloopt de overgang van werk naar altijd thuis zijn moeilijker. Je moet je draai in het leven vinden. Niet alleen, maar vaak ook met je partner. Luc Van de Ven is ouderenpsycholoog en zelf deeltijds op rust. Hij heeft al veel patiënten gezien die het lastig hebben met hun pensioen én met hun partner.

“Als je een relatie hebt en je bent na je pensioen van de ene dag op de andere fulltime terug samen word je geconfronteerd met meer ergernissen. Dat zie ik vaak bij koppels. Regelmatig is juist dat een helse uitdaging. Toen ik een jonge psycholoog was, zagen we geen scheidingen na het pensioen. Nu zien we maandelijks vragen van koppels die zeggen: “We moeten erover praten, want het lukt niet meer…”

Alles samen doen

“We doen allemaal ons best. Mensen proberen elkaar altijd te helpen. Maar soms op een manier waar ik mijn hart voor vast hou. Bijvoorbeeld, koppels zeggen soms: “Eens we op pensioen zijn, gaan we alles samen doen.” Mijn reactie is dan vaak: “Laat het uit!” Je kan maar genieten van elkaar, als je ook een deel van de dag niet samen bent.”

De man begint zich na zijn pensioen opeens te moeien met taken die de vrouw al 30 jaar tussen de soep en de patatten doet: “Schat, zouden we de gordijnen eens niet wassen?

— Ouderen-psycholoog Luc Van de Ven

“Als de man niet goed weet van welk hout pijlen maken, dan zit hij vaak alleen maar in de zetel of kijkt hij voor de 20e keer F.C. De Kampioenen. Vaak begint hij zich dan te moeien met taken die de vrouw al 30 jaar tussen de soep en de patatten doet. Dan krijg je van die opmerkingen: “Schat, zouden we de gordijnen eens niet wassen?”

“Ik heb ooit een vrouw bij mij gehad die zei: “Meneer, ik kom niet voor mezelf. Ik kom voor mijn man. Weet je nog een gezellige volleybalclub hier in de streek?” Daar praten we dan over. Soms is die volleybalclub een goede manier om samen te blijven.”

Je komt tot ergernissen in dingen die je al lang weet, maar die door het fulltime samenzijn erger beginnen te storen.

— Ouderen-psycholoog Luc Van de Ven

Gekende karaktertrekken

“Een ander fenomeen is dat als mensen 20 tot 30 jaar samen zijn, ze heel goed weten welk vlees ze in de kuip hebben. Je kent de partner door en door. Als je fulltime samen bent, worden sommige karaktertrekken die je wel kende, uitvergroot. Zo kom je tot ergernissen in dingen die je al lang weet, maar die door het fulltime samenzijn erger beginnen te storen. Dan krijg je irritaties en conflicten.”

“Je kan met elkaar proberen om een open gesprek te hebben. Je moet niet meteen hoge idealen bovenhalen. Bv.: “Kijk eens naar onze buren. Zij doen alles samen.” Wat er achter de gevel van de buren gebeurt, weet je niet. Heel wat koppels gedragen zich goed voor de ogen van de anderen om te laten zien hoe goed ze het hebben. Laat je niet om de tuin leiden. Het is normaal om te struggelen. Praat erover.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet