Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Groene energie uit historische watermolen in Grimbergen

do 29 aug. - 7:30

De eigenaars van de 17de-eeuwse Oyenbrugmolen in Grimbergen mogen de molen ombouwen om er groene stroom mee op te wekken uit de Maalbeek. Na jaren hebben ze daar eindelijk de nodige vergunningen voor gekregen. De molen zou voldoende stroom moeten opwekken voor een vijftal gezinnen.
De watermolen in Grimbergen

Sinds 1977 wonen Erik Van Hemelrijck en Linda De Wit in de hoeve aan de Oyenbrugmolen in Grimbergen, één van de vier watermolens aan de Maalbeek. De oudste delen van de molen dateren uit de 17de eeuw. Sinds 1980 is het gebouw beschermdErik en Linda zijn al jaren bezig met de restauratie van de hoeve en de molen.

Vergunningen

Groene energie opwekken uit de Maalbeek: het klinkt goed maar eenvoudig is het niet. "Eerst moesten we de omgeving, weilanden, boomgaarden en de Maalbeek zelf in ere herstellen", zegt Erik. "Nu hebben we eindelijk de nodige vergunningen maar met die aanvragen zijn we wel enkele jaren bezig geweest. We gaan niet voor het uiterste, we zijn blij met wat we nu kunnen doen: de Maalbeek benutten op een compleet veilige manier. Er zijn geen problemen voor overstromingen en de werken voor de plaatsing van het rad starten in oktober."

De eigenaars van de Oyenbrugmolen

De eigenaars van de Oyenbrugmolen

Malen en bakken

"De watermolen zal energie opwekken voor een vijftal gezinnen met een normaal verbruik", zegt Erik. "Daarnaast zal de molen ook de maalinstallatie aandrijven. Ook de bakoven in het voormalige bakhuis is intussen gerestaureerd. De laatste zaterdag van elke maand komt een groep enthousiaste bakkers er gebruik van maken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet